Prezident J. Čentéša nevymenuje, kým nerozhodne Ústavný súd

15.06.2012 Bratislava

Bratislava 15. júna - Prezident SR Ivan Gašparovič naďalej trvá na tom, že vo veci vymenovania generálneho prokurátora nebude konať, kým v prípade nerozhodne Ústavný súd SR. V nedeľu (17. 6.) uplynie rok od kedy Jozefa Čentéša poslanci NR SR zvolili za generálneho prokurátora.

"Kým nerozhodne Ústavný súd, ja vo veci nič nebudem robiť. Nie je to moja záležitosť," povedal počas dnešného brífingu v prezidentskom paláci Gašparovič. Na otázku v súvislosti s generálnym prokurátorom prezident SR spočiatku nechcel odpovedať s tým, že dnešný deň otvorených dverí je spoločenskou, nie politickou akciou. Napokon vyhlásil, že prezident sa nebude podpisovať tam, kde je podozrenie z kupovania poslancov a korupcie. "Nech v tejto veci rozhoduje len NR SR bez podpisu prezidenta. Prezident o to nestojí, aby sa podpísal pod veci, ktoré sú tak spochybnené," podčiarkol Gašparovič.

Generálnu prokuratúru v súčasnosti vedie prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. ÚS SR registruje tri podania, ktoré sa týkajú voľby generálneho prokurátora v NR SR. Hovorkyňa GP Anna Pančurová koncom mája informovala, že súd sa v súčasnosti zaoberá sťažnosťou Dobroslava Trnku, v ktorej namieta porušenie základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Sťažnosť Jozefa Čentéša bola ÚS doručená 7. novembra 2011. Čentéš v nej namieta porušenie základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Tretie podanie v tejto veci podala skupina poslancov NR SR na začatie konania o výklad Ústavy SR, ktorým by ÚS vymedzil spôsob, akým má prezident republiky postupovať v prípade, ak mu NR SR predloží návrh na vymenovanie kandidáta do funkcie generálneho prokurátora, pretože o tomto spôsobe medzi štátnymi orgánmi panuje zrejmý spor.
 

Vyberte región